divendres, 2 de maig de 2008

Sobre el aigua


1. Estalvia quan et rentis les dents

Sabies que per una aixeta surten al voltants de 12 litres d'aigua per minut? Doncs, calcula: si per rentar-te les dents t'hi estàs cinc minuts i deixes que l'aigua vagi corrent, hauràs malgastat prop de 60 litres d'aigua, ja que només hauràs utilitzat realment per esbandir-te la boca com a molt mig litre.

Com pots evitar malgastar tanta aigua? Doncs, omplint un got amb aigua per esbandir-te la pasta de dents de la boca i tancant l'aixeta després.


2. Estalvia a la dutxa

Si per l'aixeta de la pica malbaratem aigua a dojo, imagina la en gastem quan deixem que corri l'aigua mentre ens dutxem. Per evitar-ho, un cop més, el truc és tancar l'aixeta mentre ens ensabonem i només obrir-la quan ens esbandim.

També es pot estalviar prenent dutxes ràpides. Res d'embadalir-nos sota la dutxa i vinga a gastar aigua! I, per suposat, res de banys. Per quedar arrugats com una pansa ja està la piscina. Per fer-te una idea, prendre una dutxa diària de només cinc minuts en comptes d'un bany permet estalviar fins a 400 litres setmanals.

I si vols estalviar fins a l'última gota, apunta't aquest truc: posa dins la banyera o al costat un cubell buit i diposita-hi l'aigua freda que es perd per la claveguera mentre esperes s'escalfi per començar-te a dutxar. Aquesta aigua es pot reutilitzar per regar les plantes, fregar el terra o tirar de la cadena del vàter.

3. Estalvia aigua del vàter

Cada vegada que tires de la cisterna del vàter, es perden litres i litres d'aigua. Des de fa uns anys, la majoria de nous vàters porten un doble botó. El primer fa sortir una petita quantitat d'aigua i el segon descarrega tota l'aigua que hi ha a la cisterna. Així, pitgem un o altre segons la necessitat fisiològica que haguem fet.

Per estalviar més o si no tens vàter amb doble sistema de descàrrega, però, pots col•locar una ampolla buida dins de la cisterna, de manera que impedeixi que aquesta s'ompli fins dalt de tot. D'aquesta manera, quan la cisterna es descarregui completament no es malbaratarà tanta aigua. Amb aquest sistema casolà podràs estalviar fins a dos litres d'aigua cada vegada que tiris la cadena.


4. No llencis l’aigua que no et beus


Durant tot el dia vas bevent aigua. Tens set, vas a la cuina, omples un got amb aigua, beus, potser tens més set, n'omples un altre, però no te l'acabes. Què fas amb aquesta aigua? No la llencis!!! Si sumessis tots els culs d'aigua que desaprofiteu tota la família podríeu omplir una ampolla d'un litre.

Però, que fer amb aquesta aigua? El primer que pots fer és reserva-la per prendre-la més tard, quan tornis a tenir set. Si marxes de casa o ja te'n vas a dormir i llavors l'aigua es quedarà masses hores a la intempèrie, el que pots fer és acumular-la en una ampolla i fer-la servir per regar les plantes, netejar la fruita, etc.

5. Estalvia rentant els plats

Per últim, estalvia rentant als plats. De la mateixa manera que quan et rentes les dents has de tancar l'aixeta, quan ensabonis els plats no deixis que l'aigua corri. El millor és ensabonar-los tots de cop i després esbandir-los tots d'una vegada.

Si a casa tens rentavaixelles, llavors, procureu no fer cap rentat si la màquina no està plena. I si ni tens renta plats ni rentes els plats... ja és hora que ho facis!
I, estalviant aigua!

1 comentari:

Noemí ha dit...

Hola... Fa un temps vau visitar el meu bloc... com que estava una mica liada, no vaig poder correspondre-vos... però volia donar-vos les gràcies...

Teniu un espai molt interesant... Els coles necessiten implicació del pares i mares dels nens... M'agrada molt la vostra iniciativa... :)

Un besset, Noemí (Elx)

Drets d'imatgeTota la informació continguda en aquest blog és de domini públic,és d'elaboració pròpia o s'ha obtingut de la xarxa lliurement i no s'usa amb fins lucratius ni comercials. Si hagués algun element que estigués protegit per drets d'autor o d'imatge i no desitges que aparegui aquí, ens ho comuniques i serà eliminat.

Gràcies!!