dijous, 30 d’abril de 2009

Grip nova.(grip porcina)

El brot de grip porcina originat a Mèxic continua mantenint en alerta les autoritats sanitàries i l'Organització Mundial de la Salut (OMS) l'estudia de prop per si esdevé una pandèmia. El govern de Mèxic atribueix a la grip la mort de més de cent persones, però solament n'hi ha vint de virològicament comprovades. Fora d'aquest país no s'ha comptat cap mort, malgrat haver-se detectat persones infectades en una dotzena d'estats, com els EUA. Avui a la tarda se n'ha confirmat el primer cas a Europa. És un noi d'Almansa, estudiant de la Universitat de València, que va tornar de Mèxic fa pocs dies. La comissària de Sanitat europea, Androulla Vassiliou, ha recomanat que ningú no es traslladi a les zones originàries de l'afecció de la grip porcina per minimitzar 'el risc personal i per reduir el risc potencial d'expandir la infecció a altra gent'. VilaWeb respon les deu preguntes més freqüents sobre aquesta grip i ofereix uns quants vincles per seguir el brot.
Què és la grip porcina?
Una varietat de grip contagiosa que es transmet habitualment entre porcs. El virus més freqüent d'aquesta grip és l'H1N1. Entre porcs és una grip molt comuna, sobretot a la tardor i l'hivern.

VINCLES
· Organització Mundial de la Salut: dossier sobre la grip porcina i Disease Outbreak News Center.
· Organització Panamericana de la Salut: web especial.
· Mèxic: pàgina de la Secretaria de Salut.
· EUA: Centers for Disease Control and Prevention i PandemicFlu.gov.
· Unió Europea: European Centre for Disease Prevention and Control (amb mapes).
· BioHealthBase: Influenza Virus.
· Wikipedia: seguiment del brot i nombre de víctimes (en català, anglès i espanyol).

Com afecta els humans?
En general no els afecta, però, si els afecta, presenta símptomes semblants als de la grip normal (febre, tos, mal de cap, malestar general...). A Europa n'hi ha hagut disset casos des de 1958, tots de treballadors de granges. De moment no hi ha dades clares sobre com afecta els humans aquest nou brot, però pot arribar a causar fins i tot la mort per pulmonia.

Com s'encomana?
Fins ara a través dels porcs malalts i per contacte directe. Però aquest brot de Mèxic es pot transmetre directament entre la gent de manera habitual: per contacte o per la tos.

És perillós de menjar porc?
No.

On s'ha originat?
El brot actual s'ha originat a Mèxic. La incidència que hi ha tingut, amb desenes de morts, no s'ha reproduït de moment en cap més país. Això pot ser per raons geogràfiques (que hi hagi un altre virus combinat, per exemple) que difícilment s'exportarien a la resta del món. També cal tenir en compte que el grau de contaminació de l'aire és a Mèxic molt alt i això pot influir-hi.

VINCLES
· Els dos diaris mexicans més importants són El Universal i Reforma. Tots dos han obert seccions especials sobre l'epidèmia.
· La cadena de televisió Televisa també ha obert una web especial.

Què té d'anormal aquesta grip?
Allò que crida més l'atenció és que els únics casos confirmats que han acabat causant la mort del contagiat ha estat de ciutadans mexicans; fins i tot en el cas del nadó de dos anys que es va morir el 29 d'abril a Texas. Era d'origen mexicà, però la seva família l'havia portat als Estats Units perquè li fessin el tractament.

Per què es transmet tan ràpidament a tot el món?
Gràcies als avions. En poques hores un individu infectat pot ser a l'altra punta del món. Al nostre país hi ha vols directes entre Mèxic i Barcelona, però tots els aeroports del país tenen vols que connecten amb els aeroports de la Unió Europea amb vols directes a Mèxic, que són Barcelona, Amsterdam, Frankfurt, Londres, Madrid, París i Roma. La majoria d'aquests aeroports són ports de distribució des d'on els viatgers fan cap a unes altres ciutats.

VINCLES
· Mapes de la transmissió de la grip porcina: Google i HealthMap.
· Agregadors de notícies: Trancy.net i Newsmap.
· Darreres notícies i recursos: Outbreak Alerts.
· Seguiment per Twitter: CDCemergency i HealthMap.
· The Guardian: gràfic sobre la transmissió de la malaltia a tot el món.
· Generalitat de Catalunya: informació sobre grip porcina en humans.
· Ministeri de Sanitat espanyol: comunicats de premsa.

Què és una pandèmia?
Una epidèmia d'abast mundial. Si aquesta grip arribés a ser-ho, esdevindria una greu amenaça sanitària.

VINCLES
· Article d'El País: ¿Y si esta es la pandemia?
· BBC News: Questions & Answers.

Hi ha cap vaccí o tractament contra aquesta grip?
L'actual vaccí contra la grip no té virus de grip porcina i, per tant, no se sap si hi és eficaç. Els tractaments contra la grip comuna són els més eficaços d'entrada. Als Estats Units i a Mèxic les autoritats sanitàries recomanen l'oselatmivir o zanamivir, dos inhibidors de la neuraminidasa. Però cal sempre la recomanació d'un metge.

Les normes higièniques serveixen de gaire?
La higiene sempre hi ajuda. És recomanable de rentar-se les mans, ventilar la casa, no compartir aliments, gots o coberts, i anar a cal metge en cas de tenir símptomes de grip.

  http://www.vilaweb.cat

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Venga, no nos alarmemos y disfrutemos del puente. A veces no hay que leer tanto los titulares de los periódicos. Siempre son muy alarmistas. Me ha hecho gracia que políticamente la gripe ha pasado a llamarse gripe "nueva", y no "porcina" (pobres bichos, siempre culpables de todo).
PANDEMIA no es sinónimo de gravedad, sólo se refiere a ámbito de extensión.

Anònim ha dit...

Són moltes les preguntes que suscita l'actual virus de la grip porcina que ha mutat per manera que, actualment, s'encomana entre humans arreu del món —un català n'ha estat un dels primers casos— des d'uns focus centralitzats a Mèxic, però que haurien pogut transportar immigrants mexicans cap a les seves localitats d'origen des de Califòrnia. Tanmateix, hi ha alguns fets de gran transcendència —convenientment silenciats— que fan sospitar més d'un analista que l'origen real d'aquesta nova grip cal cercar-la als laboratoris i entre els alts comandaments militars dels EUA, tots ells lligats a les elits dels noeconservadors (antigaments dits feixistes), i que tractaria d'observar com una soca d'un perillós virus, d'efectes "lleus" (com sembla que és l'actual), es propaga i quins són els mecanismes antivirals (indústria farmaceutica: Baxter, Bayer, Roche, Novartis) i de seguretat militar (exèrcits) que caldria activar per controlar, aïllar (i eliminar, si cal) la població afectada.

A mitjans febrer d'enguany es va descobrir que l'empresa farmacèutica Baxter International Inc (Deerfield, Illinois) havia enviat virus de la grip aviària barrejats amb material mèdic de vacunació a distribuïdors de 18 països. L'«error» (si es pot dir així) va ser descobert pel Laboratori Nacional de Microbiologia del Canadà. L'Organització Mundial de la Salut va ser alertada i es va estendre el pànic a tota la comunitat mèdica, així com entre els experts en salut. Les preguntes, doncs, són òbvies: ¿Com va poder passar això? I què està passant ara?

Tal com es va publicar a LifeGen.de, es plantegen greus qüestions com aquestes:

«Baxter International Inc a Àustria envia "involuntàriament" mostres contaminades amb el virus de la grip aviària que es feien servir en els laboratoris en tres països veïns, a causa de l'augment de preocupació per la possible propagació de la malaltia mortal. Àustria, Alemanya, Eslovènia i la República Txeca són els països en els quals els laboratoris es van veure afectats amb virus perillosos. No pas per escamots bioterroristes, sinó per Baxter. En altres paraules: una de les principals farmacèutiques del món sembla haver perdut el control sobre un virus que és considerat per molts viròlegs com un dels principals components que podrien donar inici a una nova pandèmia.»

Però hi ha una qüestió més important en tot plegat: com pot aquesta empresa haver barrejat accidentalment virus de la grip aviària (H5N1, també coneguda com la forma humana de la grip aviària, una de les més mortíferes armes biològiques a la terra amb un 60% de taxa de mort) en material de vacunació?

La contaminació viral va ser intencional?

La resposta és sorprenent perquè això no podria haver estat un accident. Per què? Perquè Baxter s'adhereix a l'anomenat BSL3 (Biosafety Level 3/Nivell 3 de Bioseguretat), un conjunt de protocols de laboratori de seguretat que impedeixen la contaminació creuada dels materials.

Inicialment, Baxter va respondre amb evasives, invocant «secrets comercials» i es va negar a revelar com les vacunes estaven contaminades amb el virus H5N1. Després d'un augment de la pressió, va afirmar que els lots amb virus H5N1 pur van ser enviats per accident. Això va ser aparentment un intent de canviar ràpidament la història i amagar el fet que la contaminació accidental d'una vacuna amb un agent biològic mortal com la grip aviària és pràcticament impossible i l'única forma en què podria haver passat va ser per negligència criminal premeditada.

També, hi ha el fet que la barreja de Baxter sigui virus H5N1 amb una barreja dels virus H3N2 (la grip estacional). El virus H5N1 en la seva forma pura ha matat centenars de persones, però és menys aerotransportable i més restringida la facilitat amb què es pot propagar. Tanmateix, quan es combina amb virus de la grip estacional, que són superaerotransportables i de fàcil propagació, l'efecte és una potent superarma biològica mortífera.

Com explicac un article de premsa de Canadà: «Mentre el virus H5N1 no infecta fàcilment la gent, el virus H3N2 sí. Si algú s'exposa a una barreja dels dos s'hauria infectat simultàniament amb ambdues soques, i ell o ella hauria servit com una incubadora per a un híbrid del virus capaç de transmetre's fàcilment i entre les persones.» Sembla ciència-ficció però és exatcament el que està passant ara amb el virus de la grip porcina: ja no es transmet d'animal a humà, sinó que s'està transmetent entre humans.

Com hem dit, Baxter s'adhereix al codi de conducta BSL3, on és impossible que els virus de la grip aviària pogués contaminar la producció de vacunes que s'envien als proveïdors de tot el món per error. Això deixa només dues possibilitats per explicar aquests esdeveniments: Baxter no està seguint les normes de seguretat BSL3 o és tan descuidat en el seguiment que pot cometre errors monumentals que posen en perill la seguretat de tota la raça humana. Algú col·loca el virus intencionadament en materials de vacuna amb l'esperança que aquests materials puguin ser injectats en éssers humans i s'iniciï una pandèmia mundial de grip aviària.

La difusió de la grip aviària (poseu-hi, també, la grip procina) podria crear un augment instantani de la demanda de vacunes per combatre-la. Els beneficis que la vacuna donaria a empreses com Baxter Internacional per aquest pànic són astronòmics. Entre els que tenen interessos a incloure aquestes vacunes hi ha, entre d'altres, membres del club Bilderberg com George Shultz, Lodewijk JR de Vink i l'exsecretari de Defensa Donald Rumsfeld.

Autoritats a Europa i els EUA han detallat obertament plans per a la llei marcial, la quarantena i l'internament en cas que una pandèmia de grip com aquesta passés. I està passant!

El 1996 l'US Air Force va publicar un estudi que preveia una pandèmia mortal de grip el 2009

El 17 de juny de 1996, la Força Aèria dels EUA va publicar Força Aèria 2025, «un estudi dissenyat per complir amb una directiva del cap de l'Estat Major de la Força Aèria per examinar els conceptes, capacitats i tecnologies dels EUA per continuar sent la força aèria dominant de l'espai en el futur». En l'estudi es planteja diverses futures representacions d'escenaris de ficció i les situacions que se'n puguin derivar.

Anònim ha dit...

En el capítol 5, els autors presenten una línia de temps que representa la figura d'una «història versemblant». El 2009, segons la figura, la grip mata 30 milions de persones. «Una pandèmia de grip semblant va ocórrer en el passat», explica una nota a peu de pàgina, fent referència a l'epidèmia de grip espanyola del 1918 i 1919, descrita com «una de les pitjors catàstrofes humanes de la història. S'ha estimat que més de 20 milions de persones arreu del món van morir durant l'epidèmia, i dels 20 milions de persones que van patir la malaltia als Estats Units, aproximadament 850.000 van morir».

«El virus de la grip és l'únic entre els virus capaç de sotmetre's a tant canvi antigènic que un nou virus antigènic pot escombrar tot el món en un any o dos, donant lloc a una causa important de morbiditat i mortalitat», diu una altra nota a peu de pàgina.

És interessant observar que la font de la Força Aèria de la pandèmia de ficció es descriu com a desconeguda i no és determina si el virus és una mutació natural o de bioenginyeria. Molts analistes temen que es tracta de la segona opció.

És una mera coincidència que el Pentàgon proposés el 1996 una pandèmia mortal de grip el 2009, just quan el virus H5N1 de la grip aviària es va descobrir en les vacunes produïdes per la planta de Baxter International a Àustria —de què hem parla— i que ha esclatat la pandèmia de la grip porcinat?

L'any passat, l'autor i investigador F. William Engdahl va revelar un esforç del Pentàgon per militaritzar la grip aviària. «Si els informes són exactes, això podria desfermar una nova pandèmia al planeta, que podria ser més devastadora que l'epidèmia de grip espanyola de 1918 que va causar la mort d'uns 30 milions de persones a tot el món.» Engdahl cita el doctor Rima E. Laibow, cap de la Natural Solutions Foundation, un grup ciutadà de vigilància i seguiment de la indústria farmacèutica, que diu:

«La nostra estimació és que la soca pandèmica de la grip aviària ja s'ha creat mitjançant enginyeria genètica als Estats Units, fusionant el genoma de la mortal pandèmia de 1918 amb l'ADN del virus H5N1 en un medi de cultiu de cèl·lules de ronyó humà, d'acord amb els Instituts Nacionals de Salut i el fabricant de la vacuna. Alguns viròlegs creuen que això assegura que el virus mutant sap com envair les cèl·lules humanes.»

Per últim, cal assenyalar que Walter E. Boomer, un militar jubilat de quatre estrelles, comandant general i sotsdirector del cos de Marines dels Estats Units, s'asseu en el consell d'administració de Baxter International. Per descomptat, això no és cap prova definitiva que els militars controlin Baxter ni que estiguin al darrere de l'«accidental» contaminació del virus H3N2 de la grip amb el virus H5N1 en el seu laboratori a Àustria. Però és molt sospitós, veritat?

Anònim ha dit...

Es un blog de un AMPA. No es el sitio idoneo para conjeturas y expedientes "X" de bar.

EL BLOG DE JOSEP ha dit...

Tan sols intentaba donar una informacio diferent a la que surt massivament als mitjans de comunicaió.Si tu creus que no es d´interes per els pares i mares del AMPA sempre ets lliure de no llegir-ho i l´administrador del bloc en qualsevol moment sino troba idoni un comentari el treu i no passa res. Atentament ,
Josep Coca
P.D.
De que vols que parlem? de futbol? de toros?

Drets d'imatgeTota la informació continguda en aquest blog és de domini públic,és d'elaboració pròpia o s'ha obtingut de la xarxa lliurement i no s'usa amb fins lucratius ni comercials. Si hagués algun element que estigués protegit per drets d'autor o d'imatge i no desitges que aparegui aquí, ens ho comuniques i serà eliminat.

Gràcies!!