dissabte, 24 d’octubre de 2009

Castanyada'09Un dels costums més característics de la diada de Tots Sants és la castanyada.

La castanya és un dels productes per excel.lència de la tardor.

Fins fa uns anys, la castanyera era un personatge típic que es podia trobar pels carrers dels nostres pobles des dels volts de Tots Sants fins ben aprop de Nadal.

Les castanyes es venien torrades, ben calentes i embolicades en paper. Per mesurar la quantitat de castanyes que hom volia adquirir s'utilitzaven torretes de fang.

A l'actualitat, si bé no hi ha castanyeres, a l'època de Tots Sants es poden trobar parades de castanyes torrades en diversos punts de la ciutat, moltes d'elles portades per gent jove, sobretot estudiants, que troben en aquesta activitat la possibilitat d'obtenir uns beneficis econòmics durant uns dies.

A més de les castanyes, hi ha dos menjars típics d'aquesta diada: 
els panellets i la fruita confitada.

Tots Sants, el primer de novembre, és una festa dedicada al record dels avantpassats. S'escau en un temps de transició. Les nits s'allarguen i comença a fer més fred. La natura, després de l’esclat d'abundor de l’estiu, ha donat els seus fruits i entra en un temps de mort, si més no, aparent, a l'espera que una nova vida germini i sorgeixi amb la primavera. A la tardor, les fulles d'alguns arbres cauen. És, doncs, un temps que recorda la mort i en què diverses cultures han recordat els avantpassats.

Bona castanyada!!

A l'escola celebrem la castanyada el 30 d'octubre,divendres

Drets d'imatgeTota la informació continguda en aquest blog és de domini públic,és d'elaboració pròpia o s'ha obtingut de la xarxa lliurement i no s'usa amb fins lucratius ni comercials. Si hagués algun element que estigués protegit per drets d'autor o d'imatge i no desitges que aparegui aquí, ens ho comuniques i serà eliminat.

Gràcies!!