diumenge, 14 de febrer de 2010

Dia de la Sardina o Dimecres de Cendra.

El dia 17 de febrer és el Dia de la Sardina o Dimecres de Cendra. Els últims anys, nens i pares ens hem reunit per a anar a berenar i enterrar la sardina tots junts.
Aquest any també ho farem!!
Ens trobarem a la porta de l'escola a les 17h i pujarem amb les nostres sardines disfressades fins al Parc Agrari de Federica Montseny amb Comte Vilardaga, on les enterrarem i després berenarem tots junts. Si vols més informació pregunta per la María José García (Mare d´en Marc Vignoli) de 1ºA .
T´esperem!
**
Breu història del dia de la sardina
L'enterrament de la Sardina és un fet que posa fi al Carnaval, alhora que inicia el temps de Quaresma. És una forma de posar fi al temps de disbauxa, gresca, etc... i començar entrar en temps de Quaresma i per tant temps d'abstinència i de penitència.
Sobre el Perquè es diu enterrament de la Sardina, parla de dues hipótesis, entre d'altres possibles.
Per començar donant per suposat que enterrar és una forma d'oblidar, acomiadar-se, perdre... qualsevol cosa. Les hipòtesis , molt relacionades:
1.   Sardina era una manera col·loquial d'anomenar l'espinada o la carcanada del porc, que tradicionalment s'enterrava just abans de començar la quaresma per simbolitzar que s'entrava en un període de privacions i abstinències, que per altra banda en aquella època era molt rigorós i respectat per la societat.
1.   Una altre hipòtesis, és que el terme enterro de la Sardina és importat pel gremi de Sabaters de Madrid cap allà al segle XVI, diu que cada dia acostumaven a fer una petita pausa cap allà a les 11h del matí per poder fer un mos que els omplís l'estómac fins l'hora de dinar, per un quarto, una cuinera els servia una llesca de pa torrat amb una sardina i un gotet de vi. Arribant temps de quaresma, fins i tot la rigorosa abstinència els privava d'aquesta Sardina, i començaren el ritual simbòlic d'enterrar-la prop del Manzanares, ruixant-la amb vi de Valdepeñas. En una bota, posaven una carota de la boca de la qual en sortia la Sardina, i després de enterrar-la, feien un berenar bevent el vi de la bota.
Obtingut de http://ca.wikipedia.org

Drets d'imatgeTota la informació continguda en aquest blog és de domini públic,és d'elaboració pròpia o s'ha obtingut de la xarxa lliurement i no s'usa amb fins lucratius ni comercials. Si hagués algun element que estigués protegit per drets d'autor o d'imatge i no desitges que aparegui aquí, ens ho comuniques i serà eliminat.

Gràcies!!