dimarts, 7 de desembre de 2010

La figura del caganer…Sent una de les figures més representatives de la nostra tradició nadalenca no ens apareix representat sols com a imatge pessebrística sinó que s’esdevé un referent de la tradició folklòrica del nostre país,apareixent en rajoles decoratives de ceràmica, romancers, poesies del nostre costumari popular i representacions de la nostra vida pairal.
És possible que aquest personatge nostre s’incorporés al gruix de la resta a l’època del barroc on es donava una especial significació al realisme mundà i les natures mortes reflex usual de la nostra realitat rural.
Aquesta vida paterna i senzilla és la que emmarcà descripcions costumistes i barroques de la vida diària, a les darreries del segle XVIII, on les condicions del jorn hi eren representades: la feina al camp, la domèstica, els diferents animals, les reunions amb la comunitat, els jocs de la canalla o els paisatges… Seguint aquest impuls d’acostament a la realitat és on la figura escatològica del caganer rep la seva especial significació irònica dins la representació nadalenca del nostre món més rústic.

La figura del caganer... el nostre personatge més entranyable.

Com és sabut es tracta d’una figura masculina que representa a un pagès de les nostres contrades més agrestes que duu una barretina, fuma una cigarreta i tira un ull a un tros de paper tot realitzant aquella activitat fisiològica més o menys dura que només un mateix pot fer. Amb el pas del temps la figura s’ha anat actualitzant i avui podem trobar caganeres, pixaners o pixaneres i tot un reguitzell de personatges que realitzen aquesta funció fruit de diverses circumstàncies concretes o al·legòriques producte de l’actualitat política, esportiva, social o televisiva tot fent delir als col·leccionistes del gènere i vestint de certa actualitat el nostre pessebre.

Drets d'imatgeTota la informació continguda en aquest blog és de domini públic,és d'elaboració pròpia o s'ha obtingut de la xarxa lliurement i no s'usa amb fins lucratius ni comercials. Si hagués algun element que estigués protegit per drets d'autor o d'imatge i no desitges que aparegui aquí, ens ho comuniques i serà eliminat.

Gràcies!!