dijous, 27 de gener de 2011

160a Fira de la Candelera.

 

Cada any, Molins de Rei obre les portes simbòliques de bat a bat i convida ufanos a vilatans i forans a gaudir d'una fira secular

El primer dissabte i diumenge del mes de febrer la cita és obligada: Molins de Rei, la vila vuitcentenària, us espera a tots per a oferir-vos una de les mostres agrícoles, comercials, industrials, culturals i lúdiques més arrelades a la comarca del Baix Llobregat i al nostre país.
Permeteu-nos que us en fem cinc cèntims per avançat.
La vila
La vila de Molins de Rei, Pubilla del Llobregat, s’estén des de la plana al·luvial del riu Llobregat fins als contraforts occidentals de la serra de Collserola.
La seva extensió és de 16 km2 i confronta, al nord, amb el Papiol i Valldoreix; al nord-est, amb Barcelona i Sant Cugat del Vallès; al sud, amb Sant Feliu de Llobregat i a ponent, amb Pallejà i Sant Vicenç dels Horts.

Orígens i evolució de la Fira

Imatge Orígens i evolució de la Fira
Instituïda per Isabel II a partir d’una petició d’un grup de grans propietaris i de l’Ajuntament de Molins de Rei, la primera Fira de la Candelera se celebrà l’any 1852.
Llavors, la vila tenia menys de 2.000 habitants i l’extensió del municipi (prèvia a l’annexió de Santa Creu d’Olorda) era de 365 ha. Malgrat que l’activitat principal estava constituïda per la vinya, la industrialització (principalment el tèxtil) havia començat, cosa que suposà una modificació substancial del tipus d’economia.
En els orígens, l’activitat firal es reduïa (i no era pas poca cosa…) a mostres agrícoles i de bestiar. Posteriorment, a partir dels anys vint, la Fira pren noves dimensions i coincidint amb el seu centenari, l’any 1951 se celebra la Primera Exposició Industrial, Comercial i Agrícola.
Posteriorment, la Fira s’ha anat adaptant a les noves demandes i necessitats i, sense perdre ni una espurna dels seus orígens agrícoles, ha anat incorporant nous sectors d’importància.
A més, nombroses activitats socials, culturals i lúdicofestives s’han desenvolupat al llarg dels anys a l’aixopluc de la Fira.
Imatge Orígens i evolució de la Fira Imatge Orígens i evolució de la Fira


És prou conegut el refrany que diu:
Si la Candelera plora,
el fred és fora.
Si la Candelera riu,
el fred és viu.
I els molinencs i molinenques, hi voldríem afegir:
… I tant si plora , com si riu,
a Molins de Rei veniu!

+ informació

 160a Fira de la Candelera.

Drets d'imatgeTota la informació continguda en aquest blog és de domini públic,és d'elaboració pròpia o s'ha obtingut de la xarxa lliurement i no s'usa amb fins lucratius ni comercials. Si hagués algun element que estigués protegit per drets d'autor o d'imatge i no desitges que aparegui aquí, ens ho comuniques i serà eliminat.

Gràcies!!