dimarts, 1 de març de 2011

BREU HISTÒRIA DEL CARNESTOLTES

  Les teories sobre l'origen històric del carnaval són diverses, però totes ens porten a una mateixa conclusió: la necessitat de celebrar la proximitat de la primavera mitjançant un ritual de transformació en el qual l'alegria i la disfressa són una rèplica de l'imminent despertar de la natura. Tot i que el carnaval guarda una estreta relació amb antics costums de la cultura mediterrània, ja que tant jueus com egipcis i grecs celebraven festes amb aquestes connotacions, el nostre carnaval s'ha d'entroncar amb les festes Saturnals, Lupercals i Matronals romanes. L'aparició de la cultura cristiana marca profundament el Carnaval assenyalant-lo com una etapa estretament lligada a la Quaresma que implicava abstinència. El carnaval s'obre oficialment el dijous gras o llarder. És costum menjar truites de botifarra d'ou i coca de llardons. 
  Petit vocabulari:
  Carnaval és el període de divertiments públics i disfresses que precedeix la quaresma. Carnaval ve de “carnem levare”, “treure la carn”, per ser el començament del dejuni de la quaresma. 
  Quaresma deriva del mot llatí “quadragessima dies”, és a dir, és un període amb una durada de quaranta dies que segueix el del carnaval i que precedeix el de la pasqua. 
  Carnestoltes compost que ve de “carnes tollendas”, "carns suprimides". 
  Pasqua és el diumenge posterior al primer pleniluni de primavera.

Drets d'imatgeTota la informació continguda en aquest blog és de domini públic,és d'elaboració pròpia o s'ha obtingut de la xarxa lliurement i no s'usa amb fins lucratius ni comercials. Si hagués algun element que estigués protegit per drets d'autor o d'imatge i no desitges que aparegui aquí, ens ho comuniques i serà eliminat.

Gràcies!!